Bazilika svatého Štěpána – Szent István Bazilika v Budapešti

0 komentářů

Bazilika svatého Štěpána neboli Szent István Bazilika patří k dalším majestátním a velmi oblíbeným památkám v centru Budapeště. Sám jsem kolem této baziliky procházel a mohu potvrdit, že se jedná o celkem zajímavou stavbu, kterou se vyplatí navštívit. Ona to nebude ani taková zacházka, protože se nachází poblíž Maďarského parlamentu a my ji měli zrovna po cestě z našeho hotelu. 

V tomto článku bych vám přiblížil kde se bazilika přesně nachází, jak se k ní dostat, jaké je zde vstupné a otevírací doba. V neposlední řadě pohovoříme i o její historii a zároveň si řekneme nějaké zajímavosti pro cestovatele.

Kde se nachází Bazilika svatého Štěpána

Bazilika svatého Štěpána se nachází přímo v centru Budapešti, hned poblíž Maďarského parlamentu, který jsem zmínil výše. Zde vám dávám na Baziliku Svatého Štěpána link na Google mapy, ať to nemusíte složitě hledat.

Kde leží již víme, jak se k ní ale pohodlně dostat? Bazilika je velmi dobře dostupná pěšky od všech dalších významných památek, kde si můžete udělat hezkou procházku historickou Budapeští a kochat se malebnými ulicemi.

Pokud se chcete svézt a využít služeb MHD, tak se jedná o stanici Bajcsy-Zsilinszky út, kam pohodlně dojedete metrem M1 a pak autobusy 105 a 178. Využít můžete i zastávku Szent István Bazilika, kam vás doveze autobus 9 a pak trolejbus 72. Další stanice, od které je to už jen kousek se jmenuje Deák Ferenc tér. Na tuto stanici dojedete metrem M1 či M2.

V případě, si nejste jistý s hromadnou dopravou, tak se můžete vydat na některý z poznávacích zájezdů do Maďarska, kde budete mít vše vyřešeno a jistě se v Budapešti neztratíte.

Vstupné na prohlídku Baziliky svatého Štěpána

Interiér baziliky je veřejnosti přístupný a můžete se podívat buď pouze do kostela, což vás vyjde na 1200 HUF nebo se můžete jít podívat na vyhlídku věže společně s prohlídkou klenotnice. Tato prohlídka vás vyjde na 2200 HUF. Zakoupit můžete i kombinovanou vstupenku, která vás vyjde na 3200 HUF.

Ceny se ale mohou měnit, tak si doporučuji vstupenky ověřit na oficiálním webu baziliky. Pokud by se náhodou něco změnilo, tak mi dejte prosím do komentáře dole vědět, ať mohu článek upravit – děkuji.

Co vidět uvnitř?

Po vstupu do této impozantní stavby budete okouzleni průzračným světlem, které proniká skrze vitráže a vytváří magickou atmosféru. Jedním z hlavních taháků je pozoruhodný hlavní oltář, který je zdoben nádhernými sochami a křesťanskými výjevy. Dominantním prvkem oltáře je svatý Štěpán, což je důležitý symbol maďarského národa a víry. Kromě toho můžete obdivovat také mnoho dalších uměleckých děl, včetně freskové výzdoby a bohatého ornamentálního dekoru, který zdobí celý interiér baziliky.

Pohled na oltář v Bazilizce svatého Štěpána
Pohled na oltář v Bazilizce svatého Štěpána
Pohled na kopuli a fresky v Bazilice sv. Štěpána
Pohled na kopuli a fresky v Bazilice sv. Štěpána

Uvnitř baziliky je také možné spatřit posvátnou relikvii – pravou ruku svatého Štěpána, prvního maďarského krále a patrona Maďarska. Tato relikvie je uložena ve zvláštním svatostánku a má pro maďarský lid velký historický a náboženský význam. Mnoho věřících a návštěvníků se přichází poklonit této relikvii a vzdát hold památce svatého Štěpána, který sehrál klíčovou roli v maďarské historii. Tato relikvie dodává bazilice ještě větší duchovní a kulturní význam a je důležitou součástí návštěvy tohoto impozantního chrámu.

Relikvite Pravá ruka sv. Štěpána
Relikvite Pravá ruka sv. Štěpána

V neposlední řadě se můžete podívat na vyhlídku věže, která vám naskytne super výhled na celou historickou Budapešť. Je zajímavé se na město podívat právě z tohoto místa. Ano, vyhlídku na město uvidíte i od Budínského hradu, ale to je poměrně daleko a neuvidíte tolik detailů, jako právě z tohoto místa.

Otevírací doba Baziliky svatého Štěpána

Otevírací doba se může lehce měnit podle ročního období, avšak standardní otevírací doba kostela pro veřejnost je od 09:00 – 19:00. Věž se otevírá od 10:00 a zavírá okolo 17:30.

Historie Baziliky svatého Štěpána

No a nyní je opět čas na kousek historie tohoto úchvatného místa, včetně aktuálního využití.

Stavba baziliky začala v roce 1851 pod vedením architekta Józsefa Hilda, kdy byly položeny základy této impozantní budovy. Práce na bazilice trvaly více než 50 let a byly dokončeny až v roce 1905. Její architektonický styl kombinuje prvky neorenesance a neoklasicismu, což dává budově monumentální a harmonický vzhled, jaký byl v souladu s módními trendy té doby.

Bazilika byla pojmenována po svatém Štěpánovi, což byl první maďarský král a zakladatel Maďarského království. Jméno svatého Štěpána má pro Maďary zvláštní význam, a proto bylo zasvěcení baziliky tímto světcem důležitým momentem v roce 1905.

Samotná stavba v průběhu let nebyla bez problémů. Během výstavby došlo k několika změnám v projektu a problémům s financováním. To vedlo ke zpoždění dokončení a vyšším nákladům, než byly původně plánovány.

Dle historických pramenů se v roce 1868 zřítila kopule, která tenkrát na výšku měřila okolo 52 metrů. Po následných opravách a přepracování plánů byla kopule postavena do aktuální výšky 96 metrů.

Během druhé světové války okusila bazilika další ránu a byla poškozena nálety spojeneckých vojsk. Hlavní kopule a střecha utrpěly vážné škody. Po skončení války byly zahájeny rozsáhlé rekonstrukční práce.

Následná rekonstrukce trvala až do konce 20. století. Byly provedeny rozsáhlé opravy a renovace, aby se obnovila původní krása a sláva tohoto místa.

V současnosti slouží jako významné náboženské centrum pro katolickou církev v Maďarsku. Zde se konají pravidelné bohoslužby, mše a náboženské ceremonie. Bazilika je také místem pro důležité křesťanské slavnosti a liturgické události. V neposlední řadě bazilika slouží jako kulturní centrum pro koncerty a hudební události. Její akustika a nádherný interiér poskytují ideální prostředí pro různé hudební žánry, včetně varhanních koncertů a vánočních představení. No a nakonec je to velmi vyhledávané místo turistů z celého světa, což už asi víte. 🙂

Závěrem

Při procházce Budapeští určitě zavítejte i do této zajímavé baziliky. Ať už půjdete dovnitř, nebo se budete kochat zvenčí, tak pevně věřím, že to bude stát za to. Dejte mi pak schválně do komentáře vědět, jak se vám tam líbilo. 🙂 Nyní vám už jen popřeji hezké počasí a hurá na cestu.

Kde se nacházíte:
Zpět nahoru

Další podobné články

Zanechte mi komentář